Big sister is watching you - expo
op 16/2/2019
Programma:

Expo Barbara Van Dromme

De kunstenaar zelf over deze tentoonstelling:

“CONTROVERSE – Het is wel heel controversiëel om portretten van nonnen tentoon te stellen in een vrijzinnig ontmoetingscentrum. De ogenschijnlijk van geloof doordrongen ernstige blik van de zuster, die jou als toeschouwer blijft volgen, voelt onbehaaglijk aan bij diegenen die zelf ‘opgevoed’ werden door een mère, in een schoolomgeving die ons vandaag eerder aan gevangenissen doet denken. Traumatische ervaringen uit een ver verleden worden opgerakeld bij het vrouwelijke publiek van een generatie boven mijn eigen leeftijd. Woorden als ‘gefnuikte  seksuele ontluiking’ en 'onderdrukking van de creativiteit' ontsnappen aan sommige lippen.

Tijdens het portretteren van deze nonnen geraakte ik meer en meer gefascineerd door de indringende macht die ze hadden over de meisjes en jonge vrouwen van hun tijd. De afkeer die ik daartegen voel vertaalt zich in de kleur van het gezicht, dat doet denken aan een homp verkleurde hesp.

MAATSCHAPPELIJK - Ik wil de kijker mee laten nadenken over de relatie tussen spreken, zwijgen en doodgezwegen worden in een tijdperk waarin iedereen zo maar z’n mening over gelijk welk onderwerp in de ether gooit. Zusters, die bedachtzaam handelden en woorden moesten wikken en wegen staan in schril contrast met de huidige sociale media, waarbij ieders ongenuanceerde mening mijlenver andermans waarheid kan bezoedelen.

TECHNISCH - De rijke, laag-over-laag geschilderde achtergrond is rond de eerder spaarzaam geschilderde non aangebracht, die een flinterdunne haast transparante huid krijgt. Ik heb een poging gedaan om in de gelaatstrekken het karakter van de non te leggen. De zwarte kledij is hier en daar met slechts een paar vegen zwart geschilderd en onafgewerkt gelaten. Telkens vertrok ik van een zwart-wit foto, die ik omzette op doek met acrylverf in kleuren, niet-kleuren en transparanties.”

DATUM

zaterdag 16 februari 2019 van 10.00u tot 14.00 in VC De Schakel, Steenweg 32 in Mechelen.

INFO

AVF Mechelen - tom@vermeylenfonds.be

 

 

 

Georganiseerd door:
Mechelen
Locatie:
VC De Schakel
Steenweg 32
2800 MECHELEN