De schaduw van de Bende van Nijvel
op 12/3/2019
Programma:

De schaduw van de Bende van Nijvel

In het onderzoek naar de moord op Julien Lahaut

Historisch onderzoeker Widukind De Ridder in gesprek met 'De Morgen'-journalist Douglas De Coninck, specialist ter zake.

I.s.m. Curieus en UPV. Inkom gratis.

Julien Lahaut was in 1950 voorzitter van de Belgische Communistische Partij en volksvertegenwoordiger uit Luik. De mythe heeft lang stand gehouden dat hij zou vermoord zijn omdat hij tijdens de eedaflegging van Boudewijn  “vive la République “ zou geroepen hebben. Wat achteraf trouwens onjuist bleek te zijn.

 

Historicus Widukind De Ridder die medeonderzoeker was  bij het opsporen van de opdrachtgevers zal hierover in gesprek gaan met  “De Morgen” journalist  Douglas De Coninck  die voor  beide dossiers  een gedegen expertise heeft opgebouwd. Al in 1985 hadden tv maker Etienne Verhoeyen  en historicus Rudi Van Doorselaer de moordenaars ontmaskerd. Eén van de nog in leven zijnde moordenaars zal dat in een Canvasprogramma vlot toegeven en erbij vertellen dat hij gedurende decennia het moordwapen bij hem thuis onder een stolp als trofee had staan. Bij elke carnavalstoet in Halle toonde hij vol trots het moordwapen waarbij het publiek er zo kon om lachen. Enkel bij het gerecht was dat nooit opgevallen…

 

Na heel wat turbulenties zal de Senaat aan de overheidsdienst Cegesoma de opdracht geven om op zoek te gaan naar de opdrachtgevers van deze moord. Een team onder leiding van de Leuvense professor Emanuel Gerard startte met een minutieus wetenschappelijk onderzoek. Het netwerk rond de gekende moordenaars werd in kaart gebracht.  Een sinistere privéorganisatie gefinancierd door de Union Minière (thans Unicor) werd in kaart gebracht. Deze organisatie bleek over uitstekende contacten te beschikken binnen de traditionele politieke wereld en met de gerechtelijke instanties. Zij fungeerden zelfs als voornaamste leverancier van politieke informatie voor de politieke afdeling van de gerechtelijke politie.

 

Van elke illegale activiteit, zoals sabotage en aanslagen op linkse lokalen werd een verslag de wereld ingestuurd.  Zo gebeurde dat ook bij de moord op Julien Lahaut.  Alleen bleek tijdens het onderzoek dat het verslag over de moord op Julien Lahaut bijna overal verwijderd was. Alleen in het dossier van gewezen minister Albert De Vleeshauwer heeft men het verslag teruggevonden. Bij de speurders naar de Bende Van Nijvel vielen vooral de gelijkenissen op met de obstructie in het dossier Lahaut en hun eigen dossier over de bende van Nijvel. Hoewel de meeste activiteiten van de rechtse inlichtingenorganisatie in de jaren stil vielen zijn er toch nog uitlopers gevonden in de jaren tachtig toen de Bende van Nijvel actief werd.

 

Het belooft een boeiend gesprek te worden!

 

 

DATUM

dinsdag 12 maart 2019 om 20.00u in CC De Kruisboog, St. Jorisplein 20 in Tienen.

INFO

AVF Tienen - verrmeylenfonds.geteland@gmail.com - 0474 25 72 63

 

Georganiseerd door:
Tienen
Locatie:
CC De Kruisboog
Sint-Jorisplein 20
3300 TIENEN