Verviers anders bekeken
op 21/7/2019
Programma:

Ligt Verviers in België of ergens in een ver buitenland? Om maar meteen met de deur in huis te vallen:  Verviers is één van de best verborgen geheimen van de lappendeken België. Het bijna mooiste station van die lappendeken, dat non-land,  staat daar nog pal overeind.  De architectuur van deze 19de eeuwse stadspoort is spectaculair, een ware hommage aan de textielarbeid.

Op de Vesder die door de stad vloeit, op veel plaatsen nog niet ingesnoerd na al die eeuwen textiel, varen we probleemloos achteruit in de tijd. De architectuur is in grote mate nog negentiende eeuws, gevelrijen als een paternoster van visitekaarten van een florerende wolindustrie, af en toe onderbroken door een art-nouveau-gevel. Hier is ook het allereerste complex arbeiderswoningen, Les Grands Rames, van het Europese continent gebouwd. En er is de indrukwekkende hommage aan de burgemeester die halfweg die negentiende eeuw het water van de nabije Gileppe, afleidde naar de stad.   

Het is moeilijk in te beelden dat ongeletterde textielarbeider(st)ers hier revolutionaire geschiedenis schreven. Het is niet moeilijk om anno 2018 vooral de gedwongen non-activiteit vast te stellen. Wat een contrast!  En wie stil luistert hoort in de verte de echo van de laatste stuiptrekking van het Duitse leger, het Von Rundstedtoffensief is in volle gang. Generaal Patton is niet veraf!

De stad  kreeg een face-lift, met dank aan Europa. Er zijn sfeervolle oases, de buurt rond het mooie stadhuis en een museum over wol en mode et bande dessinée. Te schoon om waar te zijn... En kriskras  in de straten botsen we op machines die de wol in juiste banen, industriële, moesten leiden. En we botsen nieuwe Europeanen van allerlei slag. Hoe komen ze daar terecht? De Vesder als zijrivier van  de Méditerranée? Bienvenu en outre-mer.

We zigzaggen door de binnenstad. Tussendoor een koffiepauze. Lunch (n.i.). De namiddag is vrij met suggesties

DATUM

zondag 21 juli 2019 om 10.00u in de stationshal van Verviers, en start van de wandeling. . Ga er vanuit dat u rond 17u de trein terug neemt. 

INFO

AVF ContrAir - pvanhoorick@hotmail.com . Minimum aantaldeelnemers: 12

Georganiseerd door:
ContrAir