NT Gent/Luc Perceval: Yellow - The sorrows of Belgium II: Rex
op 9/5/2020
Programma:

In de trilogie ‘The Sorrows of Belgium’ zoomt regisseur Luk Perceval in op de donkere tinten van de Belgische driekleur.

Vorig seizoen wierp hij in Black zijn somber licht op de uitbuiting van Congo onder Leopold II. Het derde deel Red focust op de omstandigheden waarin de terroristische aanslagen in Brussel konden plaatsgrijpen.

Maar eerst is er Yellow, rond de collaboratie met de Duitse bezetter tijdens Wereldoorlog II.

1936. Een nieuwe generatie droomt van een Eengemaakt Rijk. Ze zijn conservatief, antiliberaal en racistisch. De Belgische politicus Léon Degrelle richtte in dat jaar de fascistische beweging Rex op en bracht tijdens de oorlog het Waals Legioen op de been, een eenheid van de SS. Na de oorlog werd hij bij verstek ter dood veroordeeld. Tot 1994 verbleef de lafaard in Spanje, onder de bescherming van dictator Franco. Léon Degrelle en zijn denkbeelden staan in ‘Yellow’ symbool voor het opkomende fascisme dat in de jaren dertig overal in Europa de kop op stak.

Gratis inleiding om 19.15u in de Foyer.

DATUM

zaterdag 9 mei 2019 in de Stadsschouwburg Brugge.

INFO

AVF Brugge - j.ducazu@scarlet.be . Alleen wie snel verwittigt en na onze bevestiging dat er nog kaarten zijn, meteen betaalt zal kunnen deelnemen.

Georganiseerd door:
Brugge