Bezoek Namen
op 14/9/2019
Programma:

Namen is het centrum van de politieke macht bij onze zuiderburen.

Dat statuut is merkbaar aan de bouwwoede en de investeringen in het publieke domein. Waar Maas en Samber samenvloeien prijkt hun parlementsgebouw. De locatie is indrukwekkend.

Ook Namen heeft een lang verleden als garnizoensstad, bufferstad tegen de gevaarlijke zuiderbuur. Soldaten en de bijhorende 'madelons' waren gedurende enkele eeuwen vast onderdeel van het decor. Beneden aan de Citadelle, aan het jaagpad langs de Samber stonden de 'bordials' waar eenzame soldaten getroost werden. Het 'Arsenaal', nu onderdeel van de universiteit, herinnert aan Vauban en zijn Zonnekoning. De 'Berg van Barmhartigheid' herinnert eveneens aan die goede oude tijd ...

Namen is vermoedelijk de meest aangename Waalse stad om rond te flaneren. Het is ontspannend wandelen door de levendige, oude straatjes en langs de rivieren. De Collégiale is zeer mooi. 'Le beau Léon', collaborateur Léon Degrelle, liep hier school en speelde hier misdienaar in tempo non suspecto.

Her en der vindt de aandachtige bezoeker nog een teken van de voorbije oorlogen. Namen deelde in de hoofdprijzen in de Grote Oorlog. In de regio worden op diverse locaties veelvoudige executies herdacht. En een plaket herinnert aan een locatie waar Joodse kinderen tijdens die andere oorlog werden verborgen gehouden.

Wil je mee eten? Dat kan. Gezamenlijke lunch op een mooie locatie, mits reservatie. Eigen lunchpakket meebrengen is ook prima.

En als suggestie voor de vrije namiddag: Musée Felicien Rops en de bijkomende expo in de kerk Saint-Loup. Een aanrader. OF: gewoon flaneren, op uw bloot gat zitten en genieten op een terras …

Op de citadel tekent Jan Fabre present.

DATUM

zaterdag 14 september 2019.

INFO

Bienvenu(e). Bevestig je inschrijving s.v.p. tegen uiterlijk zondag 8 sept s.v.p. pvanhoorick@hotmail.com

Georganiseerd door:
ContrAir