Filosofieweek Vita Activa
op 13/6/2020
Programma:

Hans Achterhuis heeft er een halve eeuw publicaties opzitten.  In 1969 verscheen zijn eerste boek over Camus.  Dit jaar het negentiende en tot nu toe laatste werk, over Coetzee.   Over die vijftig jaar heeft hij een indrukwekkend oeuvre opgebouwd.  Steeds betrokken op de samenleving waarin hij denkend en handelend meewerkte aan de opbouw van hopelijk betere wereld.  Liefde voor de wereld :  Amor Mundi.

 

Het motto van de filosofieweek is VITA ACTIVA : de strijdkreet die hij deelt met Rosa Luxemburg en zijn geliefde Hannah Arendt.

 

In juni 2020 maken we samen met hem de balans op van dit filosofische avontuur.  Met twee ervaren gidsen, Petran Kockelkoren en Ruddy Doom, doorkruisen we gedurende vijf dagen intensief vijf items waarin zijn werk en denken weerspiegeld wordt.  Zij volgen de lijnen die Hans uitzet, geven hun commentaar en kritiek en leggen de bal voor doel : het is dan aan Achterhuis, en ook u, om te scoren. 

 

De vijf themata die Hans Achterhuis uitkoos zijn:

1. Schaarste

2. Moralisering van Gaia

3. Utopie

4. Geweld

5. Hannah Arendt

geïnspireerd door Camus, Latour en Illich

Huis “le grand chêne” in le Boisset, Saint-Julien-Le Montagnier (op één uur autorijden van Aix-en-Provence) : verzorgde kamer (steeds per twee personen, of meer zo gewenst) met badkamer.  Zwembad, zonweide, bos.

Vol pension, eten en drinken inbegrepen :  999 € per persoon. Kleine groep van allen samen twintig mensen.  Stijlvolle mediterrane keuken.

In de aanloop worden leesgroepen georganiseerd in Gent, Brussel, Mechelen.  Uiteraard over het werk van Achterhuis. In samenwerking met Vermeylenfonds.

DATUM

zondag 7 juni 2020 tot en met zaterdagmiddag 13 juni 2020 in Saint-Julien-Le Montagnier.

INFO

www.amormundi.info of mail naar willem.debeuckelaere@skynet.be.

Georganiseerd door:
Vita Activa