Digitale boekvoorstelling 'Passage PyreneeŽn', een vergeten oorlogsverhaal
op 4/6/2020 20u00 - 21u00
Programma:

Digitale boekvoorstelling 'Passage Pyreneeën', een vergeten oorlogsverhaal

Op 4 juni kunt u thuis de digitale boekvoorstelling volgen van 'Passage Pyreneeën', een verhaal over duizenden Belgen die de verschrikkingen van de bezetting inruilden voor een gedurfde tocht door Frankrijk, te voet over de woeste Pyreneeën. Sven Tuytens, VRT-correspondent en inwoner van Spanje, zal auteur Sarah De Vlam interviewen over haar boek. De voorstelling vindt plaats om 20 uur. Eens u zicht hebt ingeschreven, ontvangt u van ons een link (ZOOM) om het evenement te volgen.

Passage Pyreneeen 4

 

Volg de digitale Boekvoorstelling!

VRT-correspondent Sven Tuytens interviewt auteur en historica Sarah De Vlam over 'Passage Pyreneeën'

Wanneer: donderdag 4 juni 2020 Uur: 20 uur - 21 uur

Inschrijven via

 https://forms.gle/RZupZBiVYrwij2ss5

Het verhaal

Pola, Jean en Henriette – uit Antwerpen, Mons en Rumes – staan aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog onbezorgd in het leven. Maar wanneer Hitler zijn tanks over Belgische bodem laat rollen, worden ze onmiddellijk meegesleept in de oorlog en de bezetting.

Pola trotseert als jonge Joodse vrouw de vernederingen en discriminaties die haar gemeenschap ondergaat. Ze hoopt dat het tij zal keren, tot ze verliefd wordt. Wat moet ze doen? Blijven of vluchten?

Jean probeert zich te concentreren op zijn studies, maar zijn hoofd zit elders. Veel makkers zijn via Spanje naar Engeland gevlucht om de strijd tegen de bezetter verder te zetten. Ook hij waagt zich aan dit hachelijke avontuur.

Henriette ziet hoe haar ouders gestrande geallieerden opvangen en naar Frankrijk smokkelen. Het duurt niet lang voor ze zelf Britse piloten begeleidt. Ze neemt deel aan een Belgisch ontsnappingsnetwerk tot in Spanje. Wanneer ze verraden wordt, moet ze zelf vluchten.

Samen vertellen ze een vergeten oorlogsverhaal.

Passage Pyreneeën vertelt voor het eerst het verhaal van vele duizenden Belgen die de verschrikkingen van de bezetting inruilden voor een gedurfde tocht door Frankrijk, te voet over de woeste Pyreneeën, via Franco’s concentratiekampen in Spanje… naar de vrijheid.

Een van onder het as geraapte getuigenis die toont dat vluchten altijd een afgedwongen keuze is. Een tocht van eenzaamheid, van moed, solidariteit en kameraadschap.

Het boek kwam tot stand met ondersteuning van het Vermeylenfonds en IMD Oost-Vlaanderen.

Sarah De Vlam Portretfoto

 

Sarah De Vlam (1977) studeerde Geschiedenis en Spaans in Gent en Geschiedenis van Spanje in Madrid. Ze woont in de Catalaanse Pyreneeën, waar ze het verhaal van de Belgische vluchtelingen ‘ontdekte’ en nu voor het eerst te boek stelt.

Verkoopprijs: € 22,50 (Incl. 6% BTW)

Het boek is te vinden in alle boekhandels!

Georganiseerd door:
August Vermeylenfonds - Het dak
Voor bijkomende informatie en vragen: