In wiens woorden willen wij wonen?
op 29/10/2020
Programma:
Dhr. Ben Wuyts over religies en ideologieën in historisch perspectief.

De ‘heilige’ teksten uit het jodendom, het christendom en de islam inspireren velen tot broederlijkheid en spiritualiteit. Ze halen het beste uit de mens naar boven. Maar soms legitimeren ze ook onderdrukking en geweld. Het hangt af van wie de teksten leest en hoe men ze interpreteert.
Ideologieën los van elk godsdienstig karakter, ressorteren gelijkaardige effecten. Soms wijzen ze de weg naar meer democratie, welvaart en solidariteit, maar even vaak naar dictatuur, armoede en verknechting. Het bondgenootschap tussen machtsgeile religieuze en wereldlijke leiders is een fenomeen van alle tijden.
Ben Wuyts ontleedt haarscherp de contradictorische impact van religies en ideologieën en zet ze in historisch perspectief. De machtsmechanismen uit het verleden herhalen zich voortdurend, met altijd andere heersers aan de knoppen, gedreven door macht en verlangen naar aanzien.
In wiens woorden kunnen we wonen? is geen pessimistisch boek. In elke mens zit immers een positieve kern. De ‘kleine goedheid’ die in stilte tussen mensen plaatsvindt – dixit Emmanuel Levinas – is een lichtgevend baken. Dat is de overtuiging die dit boek wil uitdragen.

I.s.m. het Willemsfonds.

DATUM
donderdag 29 oktober 2020 om 14.30u in VLC De Geuzetorre, Kazernelaan 1 in Oostende.

INFO
AVF Oostende - j.nieuwenhuyse@telenet.be
Georganiseerd door:
Oostende
Locatie:
VLC Geuzetorre
Kazernelaan 1
8400 OOSTENDE