150 jaar August Vermeylen
op 15/5/2022 16u00 - 19u00
Programma:
Op 12 mei zou August Vermeylen 150 jaar zijn geworden. In het huis van zijn vriend Herman Teirlinck brengen we een eerbetoon. Wie was deze veelzijdige schrijver? Waarom is het zinvol hem te blijven lezen? Dat vertelt ons biograaf Hans Vandevoorde. 
Dirk Van Dijck leest een selectie uit het omvangrijke oeuvre. 
Hind Fraihi richt zich tot haar voorganger. 
Ben Benaouisse, Hind Eljadid en Sarah Bekambo reageren met performances en spoken word. 
Een gevarieerd programma, een namiddag lang.

Hans Vandevoorde is de biograaf van August Vermeylen. Als academicus specialiseert hij zich in de literatuur en cultuur van het fin de siècle en het interbellum, experimentele literatuur en hedendaagse poëzie. In 2010 verscheen Spiegel van Achilleus, waarin hij het oeuvre van Karel Van de Woestijne opnieuw onder de aandacht bracht.

Hind Fraihi is onderzoeksjournaliste, columniste en auteur. Ze is bekend om haar moedige undercover-werk, zowel in de Molenbeekse moslimgemeenschap als in extreemrechtse kringen. Haar onderzoeken resulteren in maatschappijkritische boeken zoals het visionaire Undercover in Klein-Marokko: achter de gesloten deuren van de radicale Islam(2006), Achter het schild van extreemrechts (2021), en Antipode (2022).

Dirk Van Dijck studeerde aan de Studio Herman Teirlinck en is als acteur actief in theater, film en televisie. Bij het brede publiek is hij vooral bekend als Michel Drets in de Eén-reeks Het Eiland en pater familias Jos Welvaert in Eigen Kweek. In de jaren ’90 maakte hij deel uit van De Vereniging van Enthousiasten voor het Reële en het Universele, die furore maakte met stukken als Een man alleen is in slecht gezelschap.

Ben Benaouisse is performer, beeldend kunstenaar en curator. Hij zette zijn eerste stappen in theater en dans en verkende later de wereld van de beeldende kunst. Sociaal-politieke reflecties staan centraal in zijn werk dat zich zelden tot één medium beperkt. In 2021 opende hij zijn eigen kunstwinkel ART GHENT.

Hind Eljadid is een Antwerpse woordkunstenaar en schrijver, en organiseert het Belgisch kampioenschap Slam Poetry. Voor haar maatschappijkritische woordkunst won ze ondermeer de Van Dale Spoken Award (2017), de BILL-award (2018) en de El Hizrja literatuurprijs (2020). Vorig jaar bracht ze samen met haar zus Zahra Eljadid haar debuut Kruimeldief uit. Daarnaast richtte ze ZonderWolk op, een platform voor podium- en woordkunsten. Sinds vorig jaar organiseert ze ook het Belgisch kampioenschap Slam Poetry.

Sarah Bekambo durft geen grenzen op te leggen aan de kunstvormen die ze uitoefent. Ze begon als spoken word-artiest, maar zette al snel stappen in de theater- en muziekwereld. Onlangs bracht ze haar eerste documentaire Candles Won’t Cut It uit. Ze zal altijd bezig blijven, maar staat tegelijk ook stil bij wat rondom haar gebeurt en vertaalt dit in (zelf)kritische teksten.

Georganiseerd door:
AVF Nationaal
Locatie:
Huis van Herman Teirlinck
Uwenberg 14
1650 BEERSEL
Routebeschrijving:
Trein
Het station van Beersel ligt op 5 minuten wandelen van Het Huis van Herman Teirlinck.  Komende van Brussel, bereikt u het station van Beersel hetzij rechtstreeks, hetzij via een overstap in het station van Halle. 

Vanaf het station van Halle of dat van Ukkel-Kalevoet is er ook buslijn 154 richting Anderlecht Het Rad. Uitstappen aan Beersel Gemeenteplein.

Bus
Het Huis van Herman Teirlinck is bereikbaar met buslijn 154. Deze bus kan je nemen vanuit Halle, Huizingen, Buizingen, Lot, Linkebeek, Drogenbos, Ukkel en Anderlecht.

Auto
Door de nabijheid van de Brusselse ring is Beersel vanuit het hele land vlot bereikbaar met de wagen. Beersel centrum bereik je via uitrit 19.

Parkeergelegenheid
Parkeren aan het huis is niet mogelijk. Parkeren is echter wel mogelijk op het Herman Teirlinckplein, de Puttestraat en de Lotsestraat, gelegen aan en rond de Sint-Lambertuskerk. Deze parkings zijn gratis.

Fietsroutes
Er bestaan reeds enkele fietsroutes waarbij het Huis van Herman Teirlinck geldt als leuke tussenstop. Eentje daarvan is de Herman Teirlinckroute. Je fietst van Halle naar de gemeenten Beersel en Sint-Genesius-Rode, een aanrader voor fiets- en cultuurliefhebbers. Meer info
Wandelroute
Vanaf het Herman Teirlinckhuis start er een bewegwijzerde wandeling genaamd de Kesterbeekwandeling, een 7,5 km lange route met mooie uitzichten over het Pajottenland.

 

Links:
Voor bijkomende informatie en vragen:
AVF Nationaal
Tel: +32 09-223 02 88