Lezing: "De Breydelmythe" door Dr. Lisa Demets
op 7/7/2022
Programma:

DE  BREYDELMYTHE

 

 

DONDERDAG  07 juli

 

Lezing door Lisa Demets , postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent, gespecialiseerd in de politieke en culturele geschiedenis van de late middeleeuwen.

 

Vrijzinnig Huis Koksijde  -  Galloperstraat  48

 

Aanvang 14.30 uur

 

Prijs : 5 euro  /  leden : 3 euro (koffie inbegrepen)

 

Decennialang hebben onderzoekers zich verdiept in de negentiende-eeuwse beeldvorming over de Brugse Metten en Guldensporenslag en de functie van deze verhalen bij de negentiende-eeuwse natievorming. De rol van Henri Consciences Leeuw van Vlaanderen is daarbij onmiskenbaar. Toch stond de herinnering aan het Frans-Vlaamse conflict van de veertiende eeuw al in de middeleeuwen op de politieke agenda. Verschillende families uit de Vlaamse steden verbonden hun naam aan een rol in het conflict; De meest succesvolle onder hen was de familie Breydel die doorheen de vijftiende eeuw een prominente rol in de Brugse en Vlaamse politiek zou spelen.

In deze lezing gaat Lisa Demets dieper in op de politieke carrière van de familie Breydel in de vijftiende eeuw, de relatie tussen kroniekschrijving en politiek en hoe de beeldvorming over het Frans-Vlaamse conflict van 1302 hier een sleutelrol speelde.

 

Voor meer info : Maurits De Picker : 0477/29 38 37   /   depicker.maurits@skynet.be

 

Georganiseerd door:
Koksijde
Locatie:
Vrijzinnig Huis Koksijde
Galloperstraat 48
8670 KOKSIJDE